Ayurveda

Drevno znanje o životu već 5000 godina predstavlja naćin života i liječenja u Indiji. To je medicinska nauka koja predstavlja kompletan koncept za spoznavanje svoje izvorne prirodnosti i življenja u skladu s njom. Taj koncept može stvoriti i održati cjelovito zdravlje. Današnji način života uveliko je udaljio čovjeka od prirodnih i njemu svojstvenih principa što uzrokuje mnoge tegobe. Osvijestiti neke jednostavne principe življenja u skladu s prirodom, te naučiti osluškivati vlastito tijelo i prepoznati znakove koje nam daje, može biti dobar put ka prevenciji zdravlja

Ayurveda tretira čovjeka u cijelosti kao odnos tijela, misli i osjeta i duše, u prevodu  riječi znaći “učenje o životu”, preduvijet je cjelovitog zdravlja, umjetnost dugovječnosti, ispunjenog života u harmoniji tijela, duha i duše. Dok jedni dolaze u ayurvedske centre prvenstveno zbog opuštanja od stresa i obveza, drugima je stalo do skidanja suvišnih kilograma, samospoznaje ili oporavka nakon bolesti.Temeljnu ulogu u učenju o ayurvedi igra filozofija doša.

Duša u sebi sadrži biološki program čovjeka, njegovu temeljnu konstituciju, u izvjesnom smislu njegov “uzorak”. One reguliraju biološke funkcije u tijelu i otkrivaju različite kvalitete energije. Prema prirodi čovjeka postoje tri temeljna tipa konstitucije (doša), iz kojih se mogu izvesti sedam mješanih tipova: vata, pitta i kapha princip koje su povezane s 5 elemenata u prirodi: zemlja-voda-vatra-zrak i eter. Treba spoznati tipične osobine svoje ličnosti, u kojim udjele mogu imati dvije ili sve tri doše. Također valja otkriti koje temeljne crte karaktera osoba posjeduje, koje općenito prevladavaju te koje se mogu primijetiti u određenim situacijama. Važno je saznanje da i kad je neka crta karaktera predominantna (ili nedostaje), kako bi ju se uravnotežilo. Bolest se javlja iz neravnoteže i zato je bitno teziti ravnotezi.

To uspjevamo ispravnom prehranom koja odgovara našim došama, primjerenom fizičkom aktivnošću, načinom disanja, pozitivnim mislima i osjećajima, uobičajenim dnevnim rutinom, pripravcima i ayurvedskim tretmanima kojima je primarna funkcija otkloniti disbalanse i tegobe i uravnoteziti tijelo.

 

 

Abhyanga

U prijevodu ruke koje vole, sastoji se od pokreta dlanovima i podlakticom. Toplim sezamovim uljem tretira se cijelo tijelo, glava i lice, prilagođeno energetskom stanju i konstituciji o čemu ovisi i trajanje masaže. Temeljna ayurvedska masaža uravnotezava energiju i vraća balans i sklad, izuzetno ugodna i opuštajuća.

Sinhrona Abhyanga

Potpuni učinak i doživljaj abhyange je kada je izvode sinhroniziramo dva terapeuta, koji istovremeno identičnim pokretima kao jedan usklađuju cijelo tijelo, lijevu i desnu stranu. Abhyanga opušta tijelo i um, pospješuje cirkulaciju, hrani kožu, čisti organizam, podmazuje zglobove i uravnotežava energiju u tijelu.

Shirodara

Terapeutsko uljenje čela s toplim sezamovim uljem radi dubokog mentalnog opuštanja, otklanjanja napetosti i stresa, otklanjanja nervoze i nesanice, pojačavanja mentalnih sposobnosti. Izvodi se nakon Abhyange i ili Mukabhyange.

Mukabhyanga

Masaža lica, dekoltea, ramenog pojasa i vlasišta s toplim sezamovim uljem.

Udvartana

Kako bi se smanjila kapha i potakla razmjena masnih tvari, primjenjuje se udvartana, postupak peelinga cijelog tijela. Masaza obuhvaća i masažu glave, ramena i vlasišta u sjedečem položaju. Masaža tijela izvodi se specijalnim pastama od mješavine ječmenog i slanutkovog brašna, koje se miješa sa sezamovim uljem. Udvartana diže energiju, cirkulaciju, razgrađuje masne stanice, budi i razbuđuje.

Svedana

Parenje tijela s parama u ugodnom ležečem položaju. Para postepeno zagrijava tijelo tokom 30 minuta, otvrara pore i pomaže detoksikaciji. Idealan tretman u kombinaciji s udvarnanom.

Nasija

Terapija za sinusitis i glavobolju inhalaciom toplih aromatičnih para, ukapavanjem specijalnih ulja i masažom ramenog dijela tijela, lica i glave.

Garshan

Suha masaža svilenom rukavicom potiće cirkulaciju i radi površinski suhi piling kože. Pogodna za kapha tipove i stanja.

Panchakarma

Terapeutski pristup kojim kroz 3, 5 ili 7 dana koristeći svakodnevno tretmane namijenjene određenom tipu ili zdravstvenom problemu djelujemo na uravnoteženje, otklanjanje tegoba i duboki odmor tijela i uma.

Panchakarma (pancha – pet i karma – djelovanje) označava ayurvedski program čišćenja i pomlađivanja tijela a izvorno proces se sastojao od pet procesa koje su uključivale čišćenje nosa,  debelog crijeva, želuca, krvi i očiju. Panchakarma je razvijena s ciljem pomlađivanja organizma, uklanjanja tjelesnih nečistoća i otrova, poboljšavanja zdravlja i produženja života. Svakako se preventivno preporučava raditi barem  jednom godišnje. Radi se na prelasku godišnjih doba i idealno je početkom proljeća ili jeseni. U duhovnom smislu panchakarma uklanja negativne misli, oslobađa od ustaljenih loših obrazaca ponašanja te omogućuje povratak zdravom početku. Pročišćeno tijelo, balansirana energija i misli  daju britkije i jasnije misli.

Panchakarma se dijeli u tri stupnja. Pripremni stupanj – priprema tjelesna tkiva za čišćenje i oslobađanje od toksina. Priprema se vrši uz prilagođenu prehranu, svedanu i snehanu. Nakon pripreme pristupamo Panchakarmi, čiščenju, otpuštanju i balansiranju primjenom svih tretmana koji su potrebni za određenu osobu prema njezinom stanju i dohsama Abhyanga, Udvartana, Svedana, Shirodara, Tarpana, Basti.

Nakon provedene Panchakarme osjećat ćete se kao da ste bili da dugom i potpunom odmoru na kojem je sve došlo na svoje. Revitalizirani, pomlađeni i zadovoljni uz preporuku za neke dobre životne navike i prehranu kako bi učinci Panchakarme ostali što duže.